Strona główna Kulinaria Karczma u Garncarzy

Karczma u Garncarzy

572
0

Działa od października 2012 roku. Karczma u Garncarzy to karczma w budynku stylizowanym na chłopską chałupę zbudowaną z bali. Zajmuje ona dwa poziomy: dolny, na którym na co dzień funkcjonuje restauracja i górny, gdzie organizowane są przyjęcia okolicznościowe. Lokal ma wystrój nawiązujący do lokalnych tradycji. Sale restauracyjne wypełnione są ceramiką, która powstała tuż za rogiem, w Zagrodzie Garncarskiej. Część z dań serwowanych jest na siwych medyńskich talerzach i miskach oraz na drewnie wystruganym przez rzeźbiarza Jacka Golca.

Na przystawkę można tu zamówić proziaki podawane z konfiturą własnej roboty wraz z twarogiem, albo wiejski chleb ze smalcem z cebulką i jabłkiem. Jest też lokalny ser smażony z kminkiem własnego wyrobu. Zupy to też regionalna klasyka: żurek z jajkiem i kiełbasą albo domowy rosół z wiejskiej kury z makaronem własnej roboty. W dziale dań głównych królują oczywiście pierogi domowe, czyli pierogi ruskie z masełkiem (12 sztuk). Do dań związanych z tradycją poprzez składniki, ale przetworzonych zgodnie ze współczesnymi trendami zaliczyć należy klasyczny kotlet schabowy z kapustą zasmażaną oraz polędwiczki wieprzowe w panierce w sosie z leśnych grzybów. Furorę robią placki ziemniaczane po węgiersku z pikantnym gulaszem z wędzoną papryką i śmietaną. Umiejętnym łączenie tradycji z współczesnością są burgery w proziaku: wołowy z warzywami i sosem BBQ oraz drobiowy z warzywami, serem i sosem musztardowo-miodowym.

Warte zobaczenia w pobliżu

Medynia Głogowska wraz z otaczającymi ją miejscowościami tworzyła niegdyś prężny ośrodek garncarski, jeden z największych w Polsce, w którym prężnie działało ok. 120 pracowni ceramicznych. Nie wszyscy garncarze posiadali jednak własny piec do wypału ceramiki, wypalano więc u sąsiadów w zamian za pomoc w polu lub przy przygotowaniu gliny. Te tradycje kultywuje powstała w 2001 roku Zagroda Garncarska. Tworzy ją zespół kilku XIX-wiecznych budynków mieszkalnych i gospodarskich wraz z oryginalnym wyposażeniem oraz tradycyjny piec do wypalania ceramiki. W okresie wakacyjnym organizowane są tutaj kilkudniowe warsztaty garncarskie, a przez cały rok odbywają się zajęcia dla grup zorganizowanych i turystów indywidualnych. Pod okiem garncarzy można się nauczyć toczenia naczyń na kole, rzeźbienia w glinie oraz wypalania ceramiki w piecu.

maf

Medynia Głogowska

Karczma u Garncarzy

37-126 Medynia Głogowska 382A

czynna niedziela-czwartek 12.00-22.00, piątek-sobota 12.00-24.00

+48 17 772 68 30, karczmaugarncarzy@gmail.com

FB Karczma u Garncarzy, www.zagrodagarncarska.pl

Autor zdjęć Krzysztof Zieliński

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj